Blog

maandag 13 oktober 2014

Nieuw: de burenrechter

Burenruzies zijn aan de orde van de dag. De overhangende takken van een boom, verminderde lichtinval door de bouw van een schuur, het geluid van blaffende honden of kraaiende hanen, dit kunnen allemaal redenen zijn voor irritaties tussen buren.

Burenruzies lijken op het eerste oog vaak onschuldig, maar kunnen flink uit de hand lopen. Zo erg dat de politie er aan te pas moet komen en uiteindelijk de rechter. Voor deze conflicten is er nu een speciale rechter. Deze burenrechter komt ter plaatse kijken wat het probleem is en probeert de buren via een gesprek zelf een oplossing te laten vinden. Als dat niet lukt, doet hij binnen drie maanden een uitspraak.

Wanneer de politie, een woningbouwvereniging of een andere bemiddelaar er niet meer uit komen, kunnen zij de burenrechter inschakelen. Buren kunnen de procedure niet zelf starten, maar ze moeten het er wel mee eens zijn dat het conflict aan de burenrechter wordt voorgelegd. De burenrechter is alleen bedoeld voor particulieren en niet voor ondernemers. Het project loopt in de gemeenten die vallen onder de arrondissementen Midden-Nederland en Oost-Brabant. Buren die deelnemen betalen ieder 38,50 euro aan griffierechten. 

Tegen de beslissing van de Burenrechter kan geen hoger beroep worden ingesteld, tenzij de buren voor de start van de procedure gezamenlijk afspreken dat er wel hoger beroep mogelijk is. Voor die procedure bij het gerechtshof hebben de buren wel een advocaat nodig.

Meer informatie over de burenrechter vindt u op Rechtspraak.nl

Bent u betrokken bij een (dreigende) burenruzie en lukt het niet om een oplossing te vinden, dan is Advocatenkantoor Hoen u graag van dienst. Neem voor een gratis kennismakingsgesprek contact met ons op via 0513-460600 of per e-mail: info@advocatenkantoorhoen.nl